Günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri hiç şüphesiz gürültüdür ve insan vücudu üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkileri kanıtlanan gürültünün, iş ve yaşam alanlarımızdan uzaklaştırılması noktasında ses yalıtımı büyük öneme sahiptir.
İki yönlü bir çalışma alanı olan ses yalıtımı, dışarıdan içeriye gelen gürültüye engelleyebileceği gibi, içerideki gürültünün de toplumsal hayata rahatsızlık vermesinin önüne geçebilir. Tahmin edilebileceği gibi yalıtımın amacına bağlı olarak kullanılacak malzemeler de değişkenlik gösterir.
Evlerin odalarındaki ses geçişlerinden fabrikalardaki gürültü düzeyinin minimize edilmesine, disko gibi gürültü ortamlardan toplumun sıklıkla bir araya geldiği sinema ve tiyatro salonlarına kadar yaşantımızın hemen her alanında uygulanabilen ses yalıtımında kullanılacak malzemelerin, yalıtımın amacına ve uygulama bölgesine bağlı olarak birtakım özellikler taşıması gerekir.
Örneğin; zemine uygulanacak bir ses yalıtımında malzemenin yük ve darbe ile karşılaşma ihtimali göz önünde bulundurularak bir tercih yapılırken, döşeme altında kullanılacak bir yalıtımda ise malzemenin yangına karşı dayanıklılığı dikkate alınır. Tüm bunlara baktığımızda, izolasyon çalışmalarında kullanılan malzemeler noktasında standart bir yaklaşımdan bahsetmek mümkün değildir.
Kavak ağacından elde edilen talaşın çimento ya da polistren köpük ile bir araya gelmesi sonucu oluşan ahşap yünü (heraklit), açık gözenekli olması dolayısıyla hava doğuşlu ses yalıtımında etkili performans göstermesinin yanında dayanıklılığı ile uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Ağaç liflerinin elastik özelliğini kaybetmediği bu ses yalıtım malzemesinde küf ve mantar problemi görülmezken, ısı yalıtımı için de uygulanabilir bir yönü olduğunun altı çizilmelidir.
Yanmaz özelliği ile dikkat çeken ve yumurta, piramit ve labirent başta olmak üzere birçok çeşite sahip olan akustik sünger, ses yalıtımında kullanılan başlıca malzemelerden biridir ve akustik sünger, yüksek izolasyon performansı ile çoğunlukla sinema, tiyatro ve konferans salonlarındaki ses yalıtım çalışmalarından yaygın olarak tercih edilir.
Yanmaz ve aşınmaz özelliğe sahip akustik halı, zemin ses yalıtımında kullanılan bir malzemedir ve kolaylıkla temizlenebilmesinin yanında darbeli gürültüyü büyük ölçüde önleme özelliği ile fark yaratır..
Özellikle apartman dairelerinde zemin ses yalıtımında kullanılan ve yerden ısıtma sistemleri ile uyumluluk gösteren mantar şilte, istenilen kalınlıkla üretilebilmesi ile uygulama kolaylığı verir ve topuk ve titreşim seslerine karşı etkili bir ses yalıtım malzemesidir.
Ses yalıtımında tamamlayıcı malzemelerden biri olan ses yalıtım bandı, duvardaki izolasyon performansını artırmak adına ses köprülerinin kaldırılmasına yardımcı olur.
Gürültünün etki derecesini her geçen gün artırması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birtakım önlemler almasına zemin hazırlamış ve bu kapsamda ortaya çıkan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte akustik proje kavramı hayatımıza girmiştir.
Akustik proje, binaların akustik performansında yapılması gereken iyileştirmelerin planlanması ve uygulanması süreçlerini kapsar. Bu çalışmada temel hedef, mevzuatlarla işaret edilen performans değerlerinin yakalanarak binalarda gürültünün etkilerini minimize etmektir.
Akustik proje süreci hiç şüphesiz doğrudan ses yalıtımıyla ilgili alanları da kapsar ve binanın mimari yapısından çevresel gürültü faktörlerine kadar birçok etken çerçevesinde değerlendirilir. İnşaat sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve tecrübeyi sistematik bakış açısıyla birleştirmeyi başaran Uzman Akustik bünyesinde yer alan sertifika sahibi akustik uzmanları ile hemen iletişime geçerek binanızın akustik proje belgelendirme ihtiyacı hakkında bilgi alabilirsiniz..
Tavsiye Hizmet : Uzman Akustik
Tavsiye İçerik : Akustik Sünger