Akustik Proje

31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alacak binalar için zorunlu hale getirilen mimari akustik proje ile ilgili daha fazla bilgi almak ve binanızın akustik performansında yapılabilecek iyileştirmeleri öğrenmek için tek yapmanız gereken iletişim bilgilerimizi kullanarak bizimle iletişime geçmek!

Akustik proje illüstrasyonu

Tüm Türkiye'ye Akustik Proje ve Akustik Rapor Hizmeti

Mimari Akustik Proje

İnsan vücudu üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olan ve günümüzde gerek şehirlerin kalabalıklaşması gerekse de sanayide makineleşmenin artmasına paralel olarak çok daha önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaya başlayan gürültünün, sosyal hayat üzerindeki etkisinin minimize edilmesi amacına dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" uyarınca düzenlenen akustik proje; gürültünün yaşam alanlarımızdan yalıtılması adına yapılacak iyileştirmelere dair detayları ve ölçümlerin yani akustik raporların yer aldığı bir projedir.

Ses yalıtım malzemesi
DOĞRU
Tik şekli barındıran ikon

Akustik proje ve raporlarınız
yönetmeliğe uygun hazırlanır.

HIZLI
Bir kargo aracı ve saat aracı ile hız vurgulayan ikon

Profesyonel ekibimizle işleriniz
zamanında teslim edilir.

GÜVENİLİR
Dirsek dirseğe vermiş 2 kol ikonu

Belediye kaynaklı revizelerde
işleriniz ücretsiz yenilenir.

Teklif Alın

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkili uzmanlara sahip firmamız UzmanAkustik'ten Türkiye'nin her yerinden teklif ve hizmet alabilirsiniz.

Kalite vurgusu yapan ikon

Kaliteli Hizmet

Profesyonel ekibimizle her zaman hizmetinizdeyiz.

Yetki belgesi ikonu

Yetkili Firma

US-D1 belge kodlu 2019/30 nolu sertifikamızla yetkili bir firmayız.

Akustik projenin kapsamı nedir?

İnşaat Alanı

Tahmin edilebileceği gibi akustik projenin kapsamı, akustik rapora kıyasla çok daha geniştir ve ölçümlerden ziyade çözüme yönelik adımları kapsar. Nitekim akustik proje içerisinde akustik raporların da yer alması gerekir. Akustik projelendirme aşağıdaki detayları kapsar;

Tick Image

Mekan içi gürültü düzeyleri

Tick Image

Tesisat ve servis ekipmanlarından kaynaklanan gürültü ve titreşim kontrolü

Tick Image

Reverberasyon süresinin sağlanması

Akustik projenin temel hedefi; binalarda hedeflenen akustik performans değerlerinin sağlanarak gürültünün, toplum üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkisinin azaltılmasını sağlamaktır.

Akustik proje kimler tarafından düzenlenebilir?

Akustik raporda olduğu gibi akustik projede de süreci yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kuruluşlarından sertifika almayı başaran “akustik uzmanları” düzenleyebilir.

Uzman Akustik bünyesinde sahip olduğu D1 sertifikası, tecrübesi ve yetkinliği ile akustik projede benzersiz bir süreç yönetimi sağlayan akustik uzmanlarının yanı sıra benimsediğimiz bütüncül yaklaşımı somutlaştırmak adına D2 sertifika sahibi yani mimari akustik rapor düzenleme yetkisi olan akustik uzmanları da bulunur.

Tüm bunlara baktığımızda; akustik projenin yalnızca D1 sertifikası sahibi akustik uzmanları tarafından düzenlenebileceğini ve sertifika sahibi olmadan düzenleme yapan mimar ya da mühendislerin oluşturduğu projelerin herhangi bir geçerliliğinin olmadığını ifade etmemiz gerekir.

SERTİFİKAYI İNCELE

Hangi binalarda akustik proje zorunluluğu vardır?

Yönetmelikte belirtilen 31.05.2019 tarihinden itibaren ilk kez yapı ruhsatı alacak binalar için zorunlu hale getirilen akustik proje, buna ek olarak aşağıdaki yapılar için de zorunlu kılınmıştır.

Tick Image

Bir bodrum katı ve çatı arası hariç kat sayısı 7’den fazla konut binalar

Tick Image

Yapının Toplam inşaat alanı, 2000 m2 yi geçen 2’den fazla konut dışı binalar

Tick Image

Tiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım yapılması gereken binalar

Tick Image

A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar

Belirtilen tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar için ise akustik rapor zorunluluğu getirilmiştir.

Akustik projede fiyatlandırma süreci nasıl işler?

Mimari akustik raporda olduğu gibi yapılarımızın ses yalıtımı etkinliğini arttırma hedefiyle düzenlenen akustik projede de standart bir fiyatlandırma politikasından bahsetmek mümkün değildir.

Akustik projenin maliyeti; binanın yapı elemanları, kat sayısı, büyüklüğü ve çevresel etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Binanız için hazırlatmanız gereken akustik projenin fiyatıyla ilgili en doğru ve detaylı bilgi için tek yapmanız gereken bizimle hemen iletişime geçmek.


Aklınızda fikir oluşması açısından fiyatlandırmalarımıza örnek verecek olursak;

Fiyatlandırma yapının sınıfı, binaya dahil dükkan sayısı, metrekare, blok sayısı gibi faktörlere bağlı olmakla beraber 5000 m2 inşaat alanına sahip bir yapı için fiyat yaklaşık 500 TL olacaktır.

Akustik Proje Örneği

Akustik projede mutlaka bulunması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Proje hazırlanan yapı hakkında tanıtım ve bilgilendirme,
  2. Gerekiyorsa lokal bir gürültü hesabı ya da var olan gürültü haritası detay,
  3. Yapı bileşenlerinin ses azaltım indekslerinin hesabı,
  4. İlgili programlarda kapalı hacimlerin ses geçirgenliğinin simüle edilmesi,
  5. Simülasyon sonuçlarının program çıktıları, raporu hazırlayan uzmanın yetki belgesi

Akustik proje raporunun hazırlanması ile alakalı , ilgili kurumlar tarafından yayımlanmış herhangi bir matbu format bulunmamaktadır.

Akustik Proje Örneği
Akustik Rapor mu Akustik Proje mi Gerekli?

Akustik Proje Nasıl Oluşturulur?

Akustik Proje Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akustik projeyle ilgili merak edebileceğiniz soruları sizin için cevapladık.

Mimari Akustik Proje Nedir?

Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümleri kullanılarak hazırlanan akustik proje ve detay çizimlerini, anahtar paftaları, hesap ve/veya ölçüm sonuçlarını, değerlendirme raporlarını içeren proje dökümanlarını ifade eder. Ses yalıtımına dair detaylı çözümler içeren bir projedir.

D1 Temel Bina Sertifikası Nedir?

Akustik proje hazırlayabilmek için gerekli olan sertifika türüdür. Bakanlık tarafından belirlenen esaslar dahilinde düzenlenen eğitim programlarına katılarak bu sertifikaya sahip olabilirsiniz.

D2 Temel Bina Sertifikası Nedir?

Bina akustik ölçümleri yaparak rapor düzenleyebilmek için D1 Sertifikasına ek olarak D2 Sertifikasına sahip olmak zorunludur.

Mimari Akustik Blogu

Akustik blogumuzu hemen incelemeye ne dersiniz?

Reverberasyon Nedir? - Bina Akustiğinde Reverberasyon Süresinin Önemi

Reverberasyon Nedir? - Bina Akustiğinde Reverberasyon Süresinin Önemi

Gürültünün insan yaşamından izole edilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Mayıs 2018’de yayınlanan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte sıkça karşılaşmaya başladığımız kavramlardan biri haline gelen reverberasyon; en yalın haliyle, “çoklu yankı” olarak tanımlanabilir ve kapalı bir alandaki tüm nesnelerin yüzeylerinden yansıyan seslerin bir araya gelerek oluşturduğu bir yankı durumudur.

Akustik Proje Nasıl Hazırlanır? - Akustik Proje Süreci

Akustik Proje Nasıl Hazırlanır? - Akustik Proje Süreci

“Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile hayatımıza giren ve binalardan gürültünün izole edilmesi amacına dayanan akustik rapor ve proje belgelendirme süreci, 31 Mayıs 2019’dan yani yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden 1 yıl sonra birçok yapı için zorunlu bir belge haline gelmiştir.

Akustik Nedir? - Mimari Akustik Neden Önemli?

Akustik Nedir? - Mimari Akustik Neden Önemli?

Mimari, gürültü, fiziksel ve yapısal başta olmak üzere 10 farklı alt dala sahip olan akustik, en temel ifadeyle; ses ve ses kaynaklarının insan işitmesi ile arasındaki ilişkiyi çift yönlü inceleyen bir bilim dalıdır.