Doğru bir mimari tasarım, binalarda gürültü kontrolüne büyük ölçüde yardımcı olur. Binalarda birçok maliyetli gürültü kontrol tekniğini en aza indirmeye yardımcı olur. Pencere yerleşimi, kapı, yatak odasının konumu, balkon, avlu gibi unsurların uygun akustik planlama ile düzenlenmesi bina içerisinde istenmeyen gürültünün azaltılmasına yardımcı olur..
Mimari Akustik Tasarım Yoluyla Binalarda Gürültü Kontrolü Teknikleri
Binadaki gürültü aşağıdaki yöntemlerle kontrol edilebilir: Oda düzenlemesi Masif duvarların kullanımı Tek katlı evler için planlama Balkonların uygun şekilde düzenlenmesi Avluları olan Gürültü Kontrolü İçin Binalarda Oda Düzenlemesi Duyarlılık üzerine kurulu bir binadaki odaları düşünürsek, daha az hassas odalar ve daha hassas odalar olarak ikiye ayırabiliriz. Artık daha az hassas odalar mutfak, banyo vb. Daha hassas odalar yatak odaları, oturma odaları. Odaların düzenlenmesi, daha hassas odalar gürültüden uzak olacak ve daha az hassas odalar gürültü kaynağına yakın veya daha yakın olacak şekilde yapılmalıdır. Gürültü kontrolü için odaların düzeni şekil-1'de gösterilmiştir. Bu planlama, konut binalarından oluşan 100 dönümlük bir arazi üzerinde yaygın olarak uygulandı. Bina planlı bir otoyola yakındı. Düzenleme konseptine göre mutfaklar ve banyolar otobana yakın, yatak odaları ve oturma odaları ondan uzak tutulacak şekilde yerleştirildi. Böylece daha hassas odalar perdeleme etkisi elde eder.
Şekil 1: Mimari Akustik Tasarım Yoluyla Gürültü Kontrolü için Binalarda Oda Düzenlemesi
Gürültü Kontrolü İçin Binalarda Masif Duvar Kullanımı Masif duvarların kullanılması daha az açıklığa sahip bir duvar kullanılması anlamına gelir . Bina yapımında kullanılan duvarlar çoğunlukla yığmadır. Yüksek yapılar söz konusu olduğunda beton duvarlar kullanılır. Hangi malzeme seçilirse seçilsin, hem masif davranır hem de gürültüye çok verimli bir şekilde direnir. Artık duvarlarda bir açıklık olması gürültü kontrolünde etkinliğini azaltacaktır. Doğrudan gürültüye bakan pencere veya kapı şeklindeki açıklıklar, gürültünün binaya girmesini sağlayacaktır. Duvarların verimliliği şekil-2'de açıklanabilir. Burada bina ile gürültü arasındaki duvar bariyeri yeterli yükseklikte değildir, ancak alt katlar daha az gürültü ile rahat hissetmelidir. Bu mümkündür çünkü bariyerin açıklığı yoktur. Tam bir bariyer rolüne sahip olmak için, doğrudan gürültüye bakan duvarlarda açıklıklar buna göre planlanmalı ve mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Elemenin mümkün olmadığı durumlarda açıklıkların boyutlarının küçültülmesi tavsiye edilir.
Şekil.2: Binalarda Gürültü Kontrolü İçin Masif Duvar Kullanımı
Tek Katlı Evlerin Planlanması Bu, binanın tasarımını planlamadan önce atılan bir mimari planlama adımıdır. Örneğin, inşaatın yapılması gereken bir arazimiz olduğunu, ancak sahadan belirli bir uzaklıkta bir gürültü kaynağımız olduğunu düşünün. Plan iki katlı bir bina inşa etmektir. Ayrıca site ile gürültü kaynağı arasında bir bariyerimiz var. Durum şudur ki, kaynaktan gelen gürültünün azaltılması ancak şekil-3'te gösterildiği gibi bina tek katlı olduğunda etkilidir. Daha fazla katlı bir yapı planlandığında bariyer yüksekliği yetersiz olacaktır. Böyle bir durumda her zaman plandan taviz verilmesi, ekonomik ve kaliteli bir inşaata gidilmesi tavsiye edilir. Diğer bir seçenek ise, bina için tüm gereksinimleri karşılayacak iki seviyeli bir tasarımın benimsenmesidir.
Şekil.3: Gürültü Etkilerini Azaltmak İçin Tek Katlı Evlerin Kullanımı
Balkonların Gürültü Kontrolü İçin Doğru Düzenlenmesi Balkonlar, ışık ve hava şeklinde havalandırmanın yanı sıra dış ortama erişim sağlar. Ancak balkonların yanlış düzenlenmesi, tüm avantajlarını gürültüden gizleyerek tam bir rahatsızlık verecektir. Balkonlar dış ortama daha fazla maruz kalır . Bina, aynı tarafa bakan balkon ile trafiğe çok açık bir alana bakarsa, şekil 4'te gösterildiği gibi binaya giren gürültünün yoğunluğunu artıracaktır.
Şekil 4: Yola Bakan Balkon Gürültüyü Binaya Çekiyor
Sorun esas olarak, otoyola bakan yüksek binaların inşa edildiği yüksek nüfuslu şehirlerde görülmektedir. Bu gibi durumlarda, gürültünün doğrudan etkisini azaltacak önlemler alınmalıdır. Balkonlar, doğrudan açık alandan daha korumalı bir alana yerleştirilebilir. Gürültü Kontrolü için Avlulara Sahip Olmak Avlulara sahip olmak, binalarda gürültü kontrolünün azaltılmasına yardımcı olur. Bu, mimari planlama ve tasarımda ek bir gürültü azaltma ölçüsü olabilir. Uygun mimari tasarım, binanın dışındaki bir alanda da gürültünün azaltılmasını sağlayabilir. Akustik bir mahremiyet sağlarlar. Bu avlular tarafından bir kalkan etkisi sağlanmaktadır. Konutlarda, okullarda, hastanelerde, kolejlerde vb.
Tavsiye Hizmet : Gürültü Ölçümü
Tavsiye İçerik : Ses Yalıtımı