Komşu Duvar Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Komşu duvar ses yalıtımı iki farklı dairenin birbiri ile ortak olan duvarlarında ses yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu sayede duvardan geçerek size ulaşan veya karşı tarafa giden sesler engellenmiş olur. Özellikle home office, işyerlerindeki odalar, okul veya dershane sınıfları gibi sessiz olması istenilen ortamlarda tercih edilen bir ses yalıtımı türüdür. Bu uygulama sayesinde tüm duvarlarda yalıtıma yatırım yapmak zorunda kalmadan dilediğiniz sessizlikte bir ortamı ekonomik biçimde elde edebilirsiniz. Bu içeriğimizde ortak komşu duvar ses yalıtım ile ilgili en çok merak edilen unsurlara detayları ile değineceğiz. 

Ortak Duvar Ses Yalıtımı Malzemeleri

Komşu duvar ses yalıtımı nasıl yapılır, diye baktığımızda bu süreç: 

  • Ses yalıtım malzemesinin seçilmesi 
  • Komşu duvar tipinin ve kalınlığının belirlenmesi 
  • Duvar boşluklarının ve geçişlerin kapatılması gibi işlemlerin ele alınması ile ilerlemektedir. 

Eğer diğer duvarlarda da ses yalıtımı uygulanmak isteniyorsa sürece ek olarak kapı ve pencere ses yalıtımı, tüm duvarlarda çift cidarlı duvar uygulaması gibi başka işlemlere de başvurulabilir. Uygulama tamamen kişinin istediği yalıtım talebine uygun şekilde planlanmaktadır. 

Malzeme seçimi ile başlayacak olursak ortak duvar ses yalıtımı için en çok tercih edilen yöntem duvar yüzeyine ses yalıtım levhalarının sabitlenmesi veya yapıştırılmasıdır. Levhalarda genel olarak mineral yün veya XPS köpük tercih edilmektedir. Levhaların ekleme yerlerinde kalan boşluklardaki ses sızıntısını engellemek için doğru uygulama son derece önemlidir. 

Komşu Duvar Tipi ve Kalınlığının Belirlenmesi

Komşu duvar tipi aşamasına gelindiğinde duvar tipinin ve kalınlığının bir uzman gözüyle incelenerek belirlenmesi gerekir. Alçıpan, beton, tuğla gibi farklı duvar tipleri ve kalınlığın miktarı ses yalıtım performansını doğrudan etkileyeceğinden son derece önemli bir faktördür. Bir binanın duvarları ne kadar kalın ve ağır olursa ses yalıtımı da doğru orantılı olarak o kadar iyi olacaktır. 

Duvar Boşlukların ve Geçişlerin Kapatılması

Ortak duvar ses yalıtımı nasıl yapılır, sorusunun açıklamasına duvar boşluklarının ve geçişlerin kapatılması aşaması ile devam ediyoruz. Duvar arasında bulunan boşluklar ses yalıtım malzemesi ile kaplanamadığı zaman ses sızıntısına yol açabilir. Bu boşluklara elektrik hattı, tesisat geçişi bölgeleri gibi örnekler verebiliriz. Bu alanlarda mastik, köpük gibi uygun dolgu malzemeleri kullanarak kalınlığın doğru şekilde arttırılması gerekir ki ses sızıntısı önlenmiş olsun. 

Çift Cidarlı Duvar Uygulaması

Komşu duvarlar için ele alınan ses yalıtımı uygulaması bir oda ses yalıtımı şeklinde de adlandırılan bir uygulamadır. Bu uygulamalar arasında yaygın olarak tercih edilen işlemlerden biri de çift cidarlı duvar uygulaması olarak bilinmektedir. Yüksek ses yalıtımının gerektirdiği ortamlarda tercih edilen bu sistem iki duvar arasında ses yalıtım malzemelerinin konulması ve boşluk eklenerek duvarların örülmesi şeklinde düzenlenmektedir. 

Aradaki boşluklar yalıtımın performansını ciddi anlamda arttırarak ses sızıntılarını büyük ölçüde engeller.

Kapı ve Pencere Ses Yalıtımı

Komşu odalar arasında pencere, kapı gibi yerler de duvar ses yalıtımı yapılmasına rağmen ses sızıntısına yol açabilmektedir. Bu açıklıkların ses yalıtımlı kapı ve pencerelerle mutlaka kapatılması ya da ek ses yalıtım önlemlerinin alınması gerekir. Birkaç malzeme ile evde basit ses yalıtımı yaptırmak günümüzde artık çok kısa süreli ve kolay bir işlemdir. Uygulama talep ettiğiniz alanın büyüklüğü, kullanılacak malzemeler, boşluklar, tesisat alanları vb. tüm bu tespitler bir uzman tarafından değerlendirildikten sonra kendinize özel işin kaç gün sürebileceğini ve ne kadar maliyet çıkacağını öğrenebilirsiniz.